Torsdag, d. 4. oktober 2007

Åben nordvestpassage modtages køligt

Sommerens rekordstore reduktion af den arktiske havis åbnede ikke alene op for store dele af det Arktiske Ocean. Det mindre område med havis åbnede også op for spekulationer om en snarlig ny sejlrute fra Europa til Asien. Den nuværende rute gennem Panama-kanalen ville da blive forkortet med omkring 40 %. Men nu foreslår shipping-industrien, at man slår koldt vand i blodet.

 

Nordvestpassagen er fem naturskabte kanaler, der skærer igennem det arktiske Canada. De har hen over sommeren været erklæret for helt eller næsten isfri. Muligheden for en hurtigere vej til de asiatiske markeder var nærliggende. Nu siger både canadiske embedsmænd og internationale shipping-organisationer, at de tvivler på, at Nordvestpassagen nogensinde bliver et realistisk alternativ til Panama-kanalen.

Som det ser ud nu, er det både naturen, manglende infrastruktur og sejladsen selv, der sætter forhindringer i søvejen. Selvom isen måske forsvinder i sommermånederne det ene år, så er der ingen garanti for, at det vil gentage sig det næste år. Farvandene er ikke kortlagte, smalle og sine steder lavvandede. Endvidere mangler der slæbebåde, værfter og dok-faciliteter. Alle disse faktorer gør det til et mareridt at skulle forsikre et skib, der vil forsøge at besejle passagen. Og et mareridt at skulle betale præmien. Som en repræsentant for den canadiske kystvagt siger: ”Nordvestpassagen bliver ofte omtalt på shipping-konferencer – som en bunke sten”. Kilde: ENN/Reuters


Uffe Wilken


Tirsdag d. 28. august 2007

Verdens ældste levende bakterier

Hvordan kan mikroorganismer leve, efter at de har været frosset ned i millioner af år? Svaret findes måske i de 500.000 år gamle bakterier, som professor Eske Willerslev fra Københavns Universitet og hans internationale forskergruppe har fundet i permafrost fra Sibirien og Canada. Bakterierne indeholdt aktivt og levende dna og videnskabsfolkene kunne se spor fra et aktivt stofskifte. Mikroberne har været i stand til at reparere den nedbrydning, deres celler har været udsat for og på den måde undgå at ældes og dø.

Læs mere


Mandag d. 20. august 2007

Rekordlav udbredelse af arktisk havis

Afsmeltningen af den arktiske havis slår alle rekorder i år. I de 28 år, hvor satellitter har overvåget Det Arktiske Ocean, har omfanget af havisen ikke været mindre, end det er set i år. Sædvanligvis er det i september måned, isen har sin mindste udbredelse, og den mindste udbredelse på 5,32 millioner kvadratkilometer blev målt d. 20. september 2005. Men allerede d. 17. august  i år blev rekorden slået med en udbredelse på 5,26 millioner kvadratkilometer. Og sæsonen for afsmeltning er endnu ikke slut.

Læs mere


Fredag den 16. august, 2007
Klimauniversitet i Grønland
Danmark skal have et førende videncenter, når det handler om klimaspørgsmål og de globale miljøproblemer. Derfor foreslår Videnskabsminister Helge Sander, at der etableres et klimauniversitet i Grønland, hvor forandringerne af klimaet foregår lige uden for døren. Klimauniversitetet vil ligge i naturlig forlængelse af en række eksisterende aktiviteter på klimaområdet, herunder Det Internationale Polarår, hvor Danmark sammen med cirka 60 andre nationer deltager i forskningsprojekter i polarområdet.
Læs mere

Torsdag den 9. august, 2007
Slumrende mikrober vækket

Antarktiske mikrober, der har levet i verdens ældste is i op til otte millioner år, er vakt til dåd i et laboratorium i New Jersey, USA. Bag undersøgelserne står et amerikansk-sydkoreansk forskerhold, der for nylig publicerede deres fund i PNAS – Proceedings of the National Academy of Science. 
Læs mere


Torsdag den 9. august, 2007
Nye kort over Nordgrønland

Nogle af Jordens mest utilgængelige områder er kommet på papir. GEUS har netop udgivet trykte landkort over Nordgrønlands ødemarker og Nordøstgrønlands barske fjelde.
Læs mere


Torsdag den 12. juli, 2007
Ti år med Ikkasøjlerne
En ny bog fortæller historien om opdagelsen og den videnskabelige udforskning af et af de mest spektakulære naturfænomener i Arktis: Ikkasøjlerne, der vokser op gennem havbunden i den sydgrønlandske Ikkafjord.
Læs mere

Fredag den 6. juli, 2007
Grønland grøn som Sverige

For en halv million år siden var Sydgrønland dækket af skov. Til gengæld var der en iskappe i det sydlige Grønland under den forrige mellemistid – Eemtiden – selvom temperaturerne var fem grader højere end i dag.

Læs mere

Torsdag den 28. juni, 2007

Kviksølv truer grønlandsk sundhed  

Ny forskning viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem kviksølvkoncentrationen i biologiske væv og gravide grønlandske kvinders forbrug af især sælkød.

Læs mere

Tirsdag den 19. juni, 2007
Tidligt forår i Arktis

Fuglene udklækker æg og planterne blomstrer cirka 14 dage tidligere end i 1996. Det viser ny forskning fra Forskningsstation Zackenberg, der drives af Dansk Polarcenter.
Læs mere


Mandag d. 21. maj, 2007
Oden klar til Polhavet
Da den svenske isbryder Oden for nylig lagde til kaj ved Langelinie i København, var det kun anden gang i dens knap tyve år lange levetid. Anledningen til besøget var årets forestående dansk-svenske togt LOMROG 2007, der løber af stabelen i Polhavet nord for Grønland i august og september. Den kompakte isbryder skal her fungere som platform for det danske Kontinentalsokkelprojekts indsamling af geologiske data samt et svensk projekt, der skal lave oceanografiske undersøgelser af havbunden og havisens udbredelse.
Læs mere

Onsdag d. 11. april, 2007
3,8 milliarder år lige ud ad landevejen
I et puslespil med kvadratmeter store brikker fandt geologerne sidste sommer den manglende brik i Isua i Vestgrønland. Brikkens betydning er stor. Den rykker vores opfattelse af Jordens processer, som vi ser dem idag, et par milliarder år længere tilbage.
Læs mere

Fredag den 23. februar, 2007
Klodens temperatur tages ved Nuuk
Dansk-grønlandsk undersøgelsesprogram skal skabe ny viden om klimaændringer og deres betydning for plante- og dyrelivet i Arktis. Det skal bl.a. gøre det nemmere at forudsige, hvad klimaændringer vil betyde for Grønland og for Jorden som helhed.
Læs mere

 


Se ældre
IPY Nordic

IPY - The International Polar Year


Kontakt Polarfronten online





Kontakt redaktionen på